Inicijative i brendovi

Kulturna raznolikost u održivoj modi je inicijativa koja okuplja inicijative koje neguju i iskazuju svoj lokalni identitet kako kroz izražavanje kroz dizajn odeće, tako i kroz negovanje kulturnog nasleđa tehnike odgovorne proizvodnje (i/ili apciklaže i reciklaže) i negovanja tekstila i drugih materijala neophodnih za izradu modnih predmeta. 

Pred vama se nalaze lokalni modni i tekstilni brendovi i incijative koje vode žene poštujući prinicipe održive mode i promovisanje kulturnog nasleđa i raznolikosti dizajna u održivoj modi, Inicijative poštuju neke od sledećih kriterijuma:

  • u svom dizajnu koriste motive lokalne kulture;
  • u svom radu koriste sirovine koje ne štete životnoj okolini;
  • pravedno plaćaju zaposlene i omogućavaju rad u dobrim uslovima;
  • u svom radu koriste principe apciklaže/reciklaže;
  • u svom dizajnu ističu i kombinuju kulturnu raznolikost različitih lokaliteta.

*kliknite na fotografiju ili naslov brenda kako biste saznali više!

Inicijative i brendovi:

Udruženje EkoBag - Beograd

EkoBag preduzeće se izdvaja kao prvo ekološko socijalno preduzeće u Srbiji, koje zapošljava žene starije od 50 godina, odnosno žene koje su pogođene tranzicijom te u skladu sa time suočavaju se sa težim pronalaženjem poslova/zaposlenja. U fokusu proizvodnje je reciklaža PVC folije za bilborde kojoj je potrebno i do 1.500 godina da se razgradi u prirodi. Promovisanje društveno odgovornog poslovanja kroz upravljanje specifičnim otpadom i pronalaženje njegove svrhe je misija preduzeća EkoBag. EkoBag tim po porudžbini ručno izrađuje ekološke unikatne torbe, fascikle, fascikle za lap top i tablet računare, futrole i novčanike, trudeći se da svaki proizvod ima priču iza sebe. Na ovaj način, kompanijama čije su marketinške OOH kampanje realizovane, omogućeno je da materijal korišćen za iste iskoriste kao sirovinu za poklone za zaposlene, saradnike, za promocije ili bilo koje druge marketinške aktivnosti kompanije. Pored rada sa PVC folijom EkoBag ima iskustva i u recikliranju meševa, itisona i mnogih drugih materijala od koji se prave loker torbe kao i razni drugi upotrebni predmeti.

Marija Handmade - Šabac

Tkački atelje Marija Handmade postoji već više od deset godina. Ponuda ovog ateljea je rezultat dugogodišnjeg istraživanja tradicionalnih tehnika ručnog rada u kombinaciji sa folklornim motivima Srbije i njihovom stilizovanom primenom na klasične konstrukcije modnih i praktičnih tekstilnih predmeta. Atelje Marija handmade poseduje sertifikat izdat od strane Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije da se predmeti Marija handmade izrađuju ručno i smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti. Ono što predstavlja poseban ponos za Mariju Handmade je da angažuje žene iz teže zapošljivih kategorija i tako doprinosi osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva. Pored toga, rad ovog ateljea predstavlja pravi primer održive tekstilne proizvodnje sa minimalnim utroškom energenata u proizvodnom procesu, korišćenjem prirodnih vlakana i recikliranih niti, i minimalnim otpadom. Poruka iz ateljea Marija Handmade svim ženama je: Izaberite da budete SNAŽNA i VELIČANSTVENA. Budite iznad svih onih stvari o kojima ostali brinu. Uz nas možete da budete ORIGINALNA, STVARNA, ISKRENA, SVESNA i POUZDANA žena. Kad odenete naše modele svi će reći da ste tradicionalna, ali ne staromodna. Reći će da ste brižna, za sebe i druge, a opet nenametljiva, da ste ponosna, ali ne nadmena, reći će da ste DAMA.

Sirogojno Style - Sirogojno

Sirogojno Style - Authentic hand-made clothing from Sirogojno, Serbia, since 1962. Sirogojno Style vunene priče nastaju u selima zlatiborskog kraja u zapadnoj Srbiji. Tradicionalna veština pletenja, islandsko predivo vrhunskog kvaliteta i autentičan dizajn stvaraju prepoznatljiv spoj tradicije i savremene mode.

Filoco - Beograd

Filoco brend je nastao 2017. godine kao rezultat želje da pomirim i spojim modu, zaštitu životne sredine i tradicionalni način izrade i na taj način zadovoljim svoju potrbu za kreiranjem i stvaranjem ekskluzivnog i drugačijeg proizvoda na našem tržištu. Filoco su ručno rađene torbe i aksesoari koji su napravljeni od recikliranih otvarača limenki. Svaka torba koju stvorim je izrađena sa mnogo ljubavi i posvećenosti. Jako mi je važno da svaki detalj dovedem do savršenstva, a najvažnije mi je da svako ko ponese Filoco torbu nosi je sa ponosom i uživa u njoj. Čuvanjem životne sredine danas, obezbeđujemo kvalitetniji i zdraviji život sutra. Pored zaštite životne sredine, važno je negovati tradiciju i čuvati je od zaborava.

Koshtana - Novi Sad

Koshtana je ekskluzivni modni brend nastao 2022. godine kao revolucionarni podvig i preporod jedne male porodične kompanije koja više od decenije daje život i amblem autentičnosti odevnim komadima od sirovog pamuka. Misija našeg brenda je podsticaj kreiranja stila koji se bazira na kvalitetu uz unikatne i neprocenjive pečate primenjene umetnosti koji daju muzejsku vrednost svakom odevnom komadu, a izvedeni su od strane veštih zanatlija sa naših prostora. Inovativni komadi u ruhu tradicionalnih rukotvorina, stvoreni su za modernu ženu koja želi da živi autentičan život i ispisuje istoriju svakim svojim korakom. Koshtana vraća prirodnu lepotu na pijedastal i slavi jedinstvenost i individualnost kroz bezvremene komade koji ne izlaze iz mode i stvoreni su da traju večno. Autentičan dizajn, kroj i rukotvorine poput veza, pletenja i heklanja kao i neopisiva lepota sirovog pamuka pronašli su inspiraciju u Koshtana zeni, plodu živopisne istorije, snažnog temperamenta i egzotične lepote specifične za krajolike balkanskog poluostrva.

Ukiyo - Niš

Ukiyo je brend elegantnih kimona za žene i muškarce, nastao sa idejom da unese meditativnost u svakodnevni život. Ukiyo predstavlja spoj slikarskog zanata, duge japanske tradicije kimona i zen filozofije u modernom kontekstu. Svaki kimono je ručno sašiven od materijala sa jedinstvenim printom, koji je često inspirisan zen filozofijom, i nosi posebnu simboliku.

Planet Kind DOO - Valjevo

Lifestyle brend ‘Planet Kind’ uključuje prodavnicu održivih i holističkih zdravstvenih proizvoda i usluga. Oliver i Georgina iz Engleske su osnovali 'Planet Kind' na filozofiji da je sve međusobno povezano i da svaka odluka koju donesemo ima uticaj na nas i na svet oko nas. Da bi videli značajne promene na našoj planeti, oni veruju da moramo u isto vreme lečiti naš unutrašnji sveti (fizičko i mentalno zdravlje), i naš spoljni svet (planeta). Cilj ‘Planet Kind’ je da pomognu ljudima da donesu zdravije odluke za sebe i za planetu.

Nosimse - Beograd

Nosim se je prodavnica i koncept koji objedinjuje slow fashion, vintage/secondhand odeću, nakit i vintage home decor.

Women on the Way - Beograd

Volimo da mislimo o sebi da smo "interkulturni most" između kultura iz kojih dolaze žene izbeglice i kulture u kojima započinju novi život. Istražujemo sličnosti u tradicionalnim motivima i šarama i kombinujemo ih na prozivodima. Svaki komad u sebi nosi priču, a mi je predstavljamo kroz dizajn. Želimo da naša planeta bude čista i zdrava za nas i buduće generacije, zato su naša odeća i asesoari napravljeni od prirodnih ili recikliranih materijala.

Retex - Ženski centar Užice - Užice

RETEX je inovativni centar za prikupljanje i reciklažu tekstila, osmišljen 2010. godine kao program Ženskog centra Užice. Predstavlja rezultat prepoznatih potreba zapošljavanja žena iz ranjivih grupa i potreba lokalne zajednice za poboljšanjem kvaliteta sistema primarne selekcije otpada. Cilj Retex-a je ekonomska valorizacija otpadnog tekstila i smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu. Kreiran je na principima održivog razvoja i predstavlja sinergiju društvenih socijalnih i ekoloških ciljeva, koncipiran u tri celine: 1. servis za prikupljanje i doniranje i tekstila; 2. radionica za proizvodnju proizvoda iz asortimana tekstilne galanterije 3. radionica za proizvodnju recikliranog tekstilnog vlakna koje se koristi kao ulazna sirovina za industriju netkanog tekstila za proizvodnju različitih, zvučnih, toplotnih i podnih izolacija.

Marija Ivošev - ćurčijski zanat - Bački Breg

Na severu Bačke, jedna žena čuva od zaborava ćurčijski zanat iz 19. veka koji je naučila od svog oca. To znači da Marija Ivošev dizajnira, zatim ručno šije i na kraju oplemenjuje vezenim detaljima odevne predmete od kože i krzna. I to sve radi sama u svojoj radionici u Bačkom Bregu. Za izradu jednog ovakvog komada, Marija utroši i do 800 sati rada, pa nije ni čudo što kaputi, jakne, prsluci mogu da traju i decenijama. Ovo je zanat koji se prenosio s kolena na koleno, ovo je deo kulturnog nasleđa, ovo je spora moda koja dugo traje, ovo su komadi istorije i budućnosti.

UG "Podunav" Bački Monoštor - "Naše mustre" - Bački Monoštor

"Naše mustre" su projekat - inicijativa našeg udruženja, nastala sa ciljem promocije očuvanja životne sredine i prirode, reciklaže i ponovnog korišćenja materijala, te održivog razvoja lokalne zajednice kroz eko-ruralni turizam. Ista okuplja desetak žena iz Bačkog Monoštora, koje u sklopu radionica izrađuju predmete - odevne predmete, suvenire, igračkice, priveske, torbe, prvenstveno od materijala koji bi inače bili odbačeni. Kroz različite projekte udruženja, realizovana je nabavka kontejnera za separaciju otpada, na nivou sela - Mesne zajednice, tj. kontejneri za papir, elektronski otpad, tkaninu, dok od ranije postoje kontejneri za odlaganje PET ambalaže, limenki, stakla, a sakupljaju se i čepovi u sklopu akcije "Čepom do osmeha" i stare gume na posebnom odlagalištu. Sakupljeni materijali šalju se na reciklažu, a od sredstava opremaju se i uređuju prostorije i objekti od značaja za selo - vrtić, ambulanta, dom penzionera... Vezano za reciklažu i ponovnu upotrebu tkanine, žene vrše razdvajanje prikupljene tkanine, pretežno garderobe, gde se deo odvaja za reciklažu, deo za donaciju socijalno ugroženima, a deo se koristi na radionicama. Jedan segment radionica je modifikovanje i upotreba tradicionalnih tkanina koje su deo šokačke narodne nošnje, sa tradicionalnim vezovima i sl. ručnim radom, u moderne nosive odevne predmete. Drugi segment je izrada igračkica - sovice, ovčice, žabice itd., bundevice, torbe, prostirke od sakupljenih materijala. Ovi proizvodi se plasiraju turistima koji posećuju Bački Monoštor, a proizvodi se mogu kupiti i u prodavnici "Naše nasleđe" u Novom Sadu.

https://www.fantasiadiyeya.com/

Fantasia di Yeya - Beograd

Osnovna zamisao Brenda Fantasia di Yeya jeste da oživi autentičnu ornamentiku kroz moderne, originalne i elegantne odevne komade, ali i predmete za dom, kreirane za dame sa istančanim osećajem za stil i lepotu. Svi Fastasia di Yeya odevni komadi izrađuju se ručno, od finih prirodnih materijala, poput pamuka, lana, viskoze i svile, sa visokim standardnima izrade. Kreirani su tako da se žena koja ih nosi u njima oseća pre svega prijatno, jer su modeli i krojevi udobni, a da pritom, uz minimalne promene određenih aksesoara ili samo cipela, može preći iz dnevnog izdanja u večernje ili iz poslovnog u ležerno. Ovakva vrsta odeće je nešto što je svim ženama danas neophodno, a malo je komada koji zaista na pravi način mogu zadovoljiti tu potrebu. Motivi koji su na odeći primenjeni, upravo zbog svoje bezvremenske, neprolazne lepote predstavljaju idealan izraz originalnog sopstvenog stila, kako za dnevno opuštanje ili poslovni sastanak, tako i za večernji izlazak.

Studija o kulturnoj raznolikosti u održivoj modi

Mapiranje, prepoznavanje, osnaživanje i umrežavanje aktera kulturne raznolikosti u održivoj modi nužan je preduslov za širu društvenu akciju i promenu.

Cilj ove studije Kulturna raznolikost u održivoj modi je mapiranje lokalnih modnih i tekstilnih brendova i incijativa koje vode žene poštujući prinicipe održive mode i promovisanje kulturnog nasleđa i raznolikosti dizajna u održivoj modi, kao i podizanje vidljivosti inicijativa koje se njima vode, kao i dobijanje dubinskog znanja o njihovim potrebama kako bi se unapredio njihov položaj u ekosistemo održive mode.

Pročitajte više na linku.